Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παιδικό κάθισμα για το αυτοκίνητο, όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η επιλογή καθίσματος για το αμάξι είναι πραγματικά μία από τις πιο σημαντικές επιλογές που θα κάνετε για το παιδί σας. Θέλει αρκετό ψάξιμο, πρέπει να δείτε και να διαβάσετε πολλές πληροφορίες, αλλά σκεφτείτε ότι στο κάθισμα που θα επιλέξετε θα εμπιστευτείτε ουσιαστικά τη ζωή του παιδιού σας οπότε μην βιαστείτε να πάρετε την απόφαση.

Ας τα δούμε όμως όλα από την αρχή.

Αρχικά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία προτείνει ιδανικά να χρησιμοποιούμε το κάθισμα ανάποδα μέχρι το ανώτατο όριο επιτρεπόμενων κιλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο περισσότερο μείνει το παιδάκι σας σε ένα rear facing κάθισμα τόσο το καλύτερο.

Τα rear facing καθίσματα δεν είναι μόνο για τα μωρά! Ένα rear facing κάθισμα αφορά και μεγαλύτερα παιδιά. Η παραπάνω σύσταση έχει γίνει μετά από μελέτη ατυχημάτων αλλά και μετά από μελέτη της παιδικής ανατομίας. 

Το κεφάλι των μικρών παιδιών είναι πολύ βαρύ σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους. Ο σπόνδυλος στη σπονδυλική στήλη είναι περισσότερο ρηχός και οι σύνδεσμοι είναι πιο χαλαροί. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης σε ένα τρακάρισμα. Όμως, όταν το παιδί κάθεται σε rear facing κάθισμα ουσιαστικά θα «αγκαλιάσει» ολόκληρη την πλάτη και η δύναμη που ασκείται κατά τη διάρκεια ενός τρακαρίσματος θα απλωθεί με αποτέλεσμα να μειωθεί η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού του αυχένα και της σπονδυλική στήλης.

Πως επιλέγουμε το κατάλληλο κάθισμα για το παιδί μας.

Αρχικά πρέπει να θυμάστε ότι ακριβότερο δεν σημαίνει και ασφαλέστερο, οπότε αποφύγετε να διαλέξετε κάθισμα αποκλειστικά και μόνο βάση τιμής.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κάθισμα πάει βάση ύψους και βάρους του παιδιού και όχι βάση ηλικίας. 
Ελέγξτε αν το κάθισμα που θέλετε να αγοράσετε έχει περάσει ελέγχους από adacoeamtc, ή από το σουηδικό plus test.

Ελέγξτε στις ιστοσελίδες ανεξάρτητων φορέων οδηγικής ασφάλειας αν το κάθισμα σας έχει δοκιμαστεί και περάσει επιτυχώς τους ελέγχους τους. Μπορείτε να δείτε στους ADAC(www.adac.de), OAEMTC (www.oaemtc.at) για όλα τα γκρουπ παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου και στον VTI (www.vti.se) αποκλειστικά για rear facing καθίσματα.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά βεβαιωθείτε ότι έχετε τσεκάρει συμβατότητα καθίσματος και αυτοκινήτου. Πως το κάνετε αυτό; Αφού επιλέξετε το κατάλληλο κάθισμα με βάση τις αναγκες του παιδιού σας, μπαίνετε στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρίας του καθίσματος, επιλέγετε το κάθισμα και βρίσκετε τη λίστα με τα αυτοκίνητα στα οποία το κάθισμα είναι συμβατό, καθώς και σε ποιες θέσεις του αυτοκινήτου μπορείτε να το τοποθετήσετε. 

Να θυμάστε ότι για να μπει παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού πρέπει απαραιτήτως να είναι απενεργοποιημένος ΠΑΝΤΑ ο αερόσακος. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί ο αερόσακος του συνοδηγού, δεν μπορεί να τοποθετηθεί κανενός τύπου παιδικού κάθισμα σε αυτή την θέση.

Δέσιμο με isofix ή με τη ζώνη του αυτοκινήτου;

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι ένα κάθισμα που είναι δεμένο με isofix είναι ασφαλέστερο από ένα κάθισμα που είναι δεμένο με τη ζώνη του αυτοκινήτου. Λάθος! Ένα κάθισμα σωστά τοποθετημένο και δεμένο με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή είναι εξίσου ασφαλές είτε έχει δεθεί με isofix είτε με ζώνη. 
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν καθίσματα που αρχικά θα τα δέσετε με isofix και μετά από ένα συγκεκριμένο βάρος του παιδιού σας θα χρειαστεί να τα δέσετε με τη ζώνη του αυτοκινήτου. Ο λόγος είναι ότι το κάθισμα δεμένο με isofix συγκρατεί μέχρι κάποιο συγκεκριμένο βάρος. Η αλλαγή στο δέσιμο συνήθως γίνεται όταν το παιδί φτάσει κάποια συγκεκριμένα κιλά. 

Αυτή την πληροφορία θα την βρείτε στο εγχειρίδιο του καθίσματος που έχετε επιλέξει. Θα αλλάξετε το δέσιμο του καθίσματος μόνο και εφ’όσων το αναφέρει ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης (το οποίο πάντα συμβουλευόμαστε).

Το ίδιο ακριβώς θα κάνετε και στην περίπτωση που θέλετε να τοποθετήσετε το κάθισμα με φορά προς τα εμπρός. Μόνο στην περίπτωση που το επιτρέπει ο κατασκευαστής του, αναγράφοντάς το στο εγχειρίδιο χρήσης, αφού το παιδί έχει φτάσει το επιτρεπόμενο όριο βάρους, με ορθή τοποθέτηση του καθίσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες. Μην παραλείψετε να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης ακόμη και για τον τρόπο που θα πρέπει να δένετε το παιδί πάνω σε αυτό, ανάλογα το ύψος και το βάρος του.

Το πιο σημαντικό είναι να διαβάζετε πάντα το εγχειρίδιο χρήσης του καθίσματος. Αποθηκεύστε το κάπου και να ανατρέχετε σε αυτό οταν θέλετε να δείτε κάτι. 

Κατηγορίες καθισμάτων:
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις κατηγορίες παιδικών καθισμάτων.

Το πρώτο κάθισμα που θα χρειαστεί το μωράκι σας και για να βγει από το μαιευτήριο είναι το «αυγό». Τα συγκεκριμένα καθίσματα θεωρούνται ιδανικά για τα μωρά λόγω της κλίσης τους. Το όριο κιλών τους είναι έως 13kg και το όριο ύψους διαφέρει ανάλογα το κάθισμα.

Οι κατηγορίες καθισμάτων μετά το αυγό είναι:
0-18kg
9-18kg
0-25kg
9-25kg
15-36kg
0-36kg
9-36kg

Κάποια από τα καθίσματα 0-18, 0-25, 0-36 φαίνεται ότι είναι κατάλληλα και για νεογέννητα. Παρόλα αυτά, πολλές εταιρίες συμβουλεύουν τα καθίσματα αυτά να μην χρησιμοποιούνται από νεογέννητα αλλά από λίγο μεγαλύτερα μωρά, πχ 6 μηνών. Αυτή την πολύ σημαντική πληροφορία θα τη βρείτε στο εγχειρίδιο χρήσης του καθίσματος ή/και στην ιστοσελίδα του κάθε κατασκευαστή.


Έξτρα tips:
- Και όμως τα καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης! Μην χρησιμοποιείτε ένα κάθισμα που είναι πολύ παλιό. Δείτε την ημερομηνία κατασκευής του (συνήθως σημειώνεται μήνας και έτος πάνω στον σκελετό του ίδιου του καθίσματος) και από την κατασκευάστρια εταιρία ενημερωθείτε πόσο χρονικό περιθώριο δίνει για να το χρησιμοποιείτε.
- Μην χρησιμοποιείτε ένα κάθισμα που έχει σημάδια φθοράς, πχ είναι κάποιο σημείο σπασμένο.
- Μην χρησιμοποιήσετε ένα κάθισμα στο οποίο δεν αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής του. 
- Μην χρησιμοποιείτε ένα κάθισμα που δεν εχει οδηγίες χρήσεως.
- Μην χρησιμοποιείτε ένα κάθισμα στο οποίο λείπουν εξαρτήματα.
- Μην χρησιμοποιείτε ένα κάθισμα το οποίο έχει ανακληθεί.
- Μην χρησιμοποιείτε ένα κάθισμα το οποίο έχε εμπλακεί σε τρακάρισμα με ταχύτητα άνω των 10 χιλιομέτρων. Οι κατασκευάστριες εταιρίες πάντα συστήνουν την απόσυρση και άμεση αλλαγή του καθίσματος καθώς ενδέχεται να έχει σπάσει κάτι στο εσωτερικό του καθίσματος.

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση απευθυνθείτε στην κατασκευάστρια εταιρία.

Η αγορά παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου αποτελεί ίσως την σημαντικότερη αγορά που πρόκειται να κάνετε πριν από τη γέννηση του παιδιού σας! Βεβαιωθείτε ότι είστε «αρκετά διαβασμένοι» και διαλέξτε κάθισμα με γνώμονα την ασφάλεια του παιδιού σας και μόνο! Να θυμάστε ότι μωρά και παιδιά δεν κάνει να κάθονται με τις ώρες στο κάθισμα γι’αυτό να κάνετε πάντα στα ταξίδια σας τις απαραίτητες στάσεις για να τα βγάλετε να ξεμουδιάσουνΓια τα μωρά που κάθονται σε «αυγό» ανά 1-1.5 ώρα το πολύ, για παιδιά που κάθονται σε κανονικό κάθισμα ανά 2.5-3 ώρες! 


Καλά και ασφαλή ταξίδια πάντα!
Φοράμε ζώνη ασφαλείας, οδηγούμε ξεκούραστοι και τα παιδιά μας ασφαλή στο ενδεδειγμένο για την σωματική τους διάπλαση κάθισμα!


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΗΛΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Μηλοτηγανίτες Υλικά: 1 μήλο τριμμένο 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι 1 κούπα γάλα 1.5 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε το μήλο, το γάλα, την κανέλα και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, σταδιακά, και παράλληλα ανακατεύουμε. Το μείγμα θέλουμε να είναι ένας παχύρευστος χυλός οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα με την βοήθεια μιας κουτάλας.  Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180, στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Πρόταση σερβιρίσματος: Με μέλι και κανέλα! Καλή όρεξη!

ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Υλικά: 1 αυγό 5 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι 50ml ελαιόλαδο 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 3 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο 250gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 25gr κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό, το μέλι και το λάδι στην δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά. Στην συνέχεις προσθέτουμε το γιαούρτι, την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Ρίχνουμε την σόδα και το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.  Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.  Τέλος ρίχνουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζα. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ, ρίχνουμε το μείγμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180, αέρα, για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι)! *Η κουβερτούρα είναι χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε να βρείτε κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη και σε ζαχαροπλαστεία που έχουν γλυκά για διαβητικούς! 

9+1 παιδικά βιβλία για την κυκλοφοριακή αγωγή

1. «Τα δεινοσαυράκια κυκλοφορούν με ασφάλεια» Περίληψη Ο Ντίκι και η Νίνα ξεκινούν για ένα νέο ταξίδι και μια μεγάλη περιπέτεια...Αυτή τη φορά τα δύο δεινοσαυράκια βρίσκονται στις λεωφόρους της πόλης και τα χάνουν βλέποντας τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα να τρέχουν βιαστικά. Θα συναντήσουν όμως το Ποδήλατο και ο φίλος τους θα αναλάβει να τους ξεναγήσει στους δρόμους και στους κανόνες τους, μαθαίνοντάς τους πώς να κυκλοφορούν με ασφάλεια.Ένα βιβλίο για την Κυκλοφοριακή Αγωγή, με ευχάριστες δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών και άνω. Εκδόσεις :       Καλέντης Συγγραφέας : Ευαγγελία Σιαφαρικά,                         Αναστασία Στασινοπούλου 2. «Κυκλοφοριακή αγωγή για πεζούς» Περίληψη Βιβλίο για να μάθεις με απλό τρόπο τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Έτσι θα μπορείς να μετακινείσαι με ασφάλεια ως πεζός. Περιλαμβάνει 2 σελίδες με αυτοκόλλητα! Προτεινόμενη ηλικία 5+ Εκδόσεις : Susaeta 3. «Κυκλοφοριακή αγωγή για τ
Greek Women Bloggers