Το φύλλο τελικά είναι πολύ εύκολη υπόθεση! Η παρακάτω κιμαδόπιτα βγήκε πεντανόστιμη! Αξίζει να την δοκιμάσετε, ξεφεύγει από την κλασσική συνταγή κιμαδόπιτας.
Υλικά:
Για το φύλλο:
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ελάχιστες σταγόνες ξύδι
Νερό όσο πάρει για να γίνει ζυμαράκι
Για τη γέμιση:
Μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/3 από ένα μικρό λάχανο ψιλοκομμένο (περιπου 1 γεμάτο βαθύ πιάτο)
2 καρότα ψιλοκομμένα
Μισό πράσσο ψιλοκομμένο
1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάμι ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας ρύζι νυχάκι
100γρ ανθότυρο
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλα
Εκτέλεση:
Για το φύλλο:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, το ξύδι.
Σταδιακά ρίχνουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται να γίνει ένα ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον ενα πεντάλεπτο αφού τα υλικά γίνουν ζύμη εύπλαστη.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Για να ανοίξουμε τα φύλλα αρχικά χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη.
Παίρνουμε κάθε μέρος ξεχωριστά, αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε 2 λεπτά φύλλα με ενα μπλάστρη.
Για την γέμιση:
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον κιμά, το πράσο, το λάχανο και τα κρεμμύδια ανακετεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό από τις ντομάτες, τα καρότα, λάδι, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και το ρύζι και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ρουφήξει τα υγρά και η σάλτσα να έχει πήξει.
*Αν οι ντομάτες δεν εβγαλαν πολύ χυμό μπορείτε να αλέσετε κιάλλη ντομάτα ή να προσθέσετε ζεστό νερό στο μαγείρεμα. Σκοπός είναι αρχικά να υπάρχει ζουμί για να μαγειρευτεί ο κιμάς και το λάχανο αλλά όχι να είναι σούπα. Στο τέλος θέλουμε να έχει μείνει ελάχιστο ζουμί. Αν όμως ξεφύγατε κ ρίξατε παραπάνω νεράκι, μαγειρέψτε τον κιμά για 10 λεπτά παραπάνω ή εναλλακτικά σουρώστε τον.
Αφού κρυώσει ο κιμάς ρίχνουμε και το ανθότυρο τριμματισμένο.
Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ, βάζουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε από πάνω.
Στην συνέχεια βάζουμε τον κιμά.
Τέλος προσθέτουμε το 2ο φύλλο.
Κόβουμε το φύλλο που εξέχει με ένα μαχαιράκι.
Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα ή αέρα/πάνω-κάτω, στους 180, για περίπου 90 λεπτά. Εμένα τόσο μου πήρε για να πάρει χρώμα η επιφάνεια και για να ψηθούν τα φύλλα!