Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 ερωτήσεις, εμπνευσμένες από τη Μοντεσσοριανή φιλοσοφία, για να βοηθήσετε τα παιδάκια σας να συνεργαστούν

Η μοντεσσοριανή φιλοσοφία, που όπως έχετε καταλάβει τόσο αγαπώ, έχει ως επίκεντρο το παιδί. Δεν θα δείτε έναν ενήλικα να λέει στο παιδί τι να κάνει, αλλά θα ακούσετε πολλές μα πολλές ερωτήσεις. Το να κάνουμε ερωτήσεις στα παιδιά μας ουσιαστικά τα βοηθάμε να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. Ένα ακόμα θετικό όμως είναι πόσα πολλά μπορούμε να μάθουμε για το τι νιώθουν και σκέφτονται τα παιδιά μας κάνοντας τους ερωτήσεις.

Να, 10 ερωτήσεις που όλοι μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας!

1) Τι γίνεται μετά; 
Μια πολύ απλή φαινομενικά ερώτηση αλλά με βαθιά σημασία. Αντί να πούμε στο παιδί μας τι να κάνει, κάνουμε αυτή την ερώτης έτσι ώστε το παιδί ουσιαστικά να κατακτήσει  την καθημερινή του ρουτίνα.
Για παράδειγμα, όταν μόλις έχει φάει αντί να του πούμε «Πλύνε τα δόντια σου», το ρωτάμε «Τι κάνουμε μετά το φαγητό;». Με αυτό τον τρόπο το παιδί ουσιαστικά αναδιοργανώνει την σκέψει του και θυμάται ποιο είναι το επόμενο βήμα.

2) Τι θα ήθελες να διαλέξεις πρώτα;
Σε κάποια παιδιά τους βγαίνει αυθόρμητα το να κάνουν επιλογές. Για κάποια άλλα όμως αυτό μπορεί να σποτελεί μια δοκιμασία. Με αυτή την ερώτηση ουσιαστικά βοηθάμε τα παιδιά μας να εξασκηθούν στο να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. 

3) Τι υλικά χρειαζόμαστε; 
Όποια δραστηριότητα και αν κάνετε με αυτή την ερώτηση βοηθάτε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την λογική τους και την σκέψη τους.

4) Πως αισθάνεσαι για αυτό;
Με αυτή την ερώτηση ουσιαστικά βοηθάμε τα παιδιά μας να μάθουν, να κατανοήσουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους.

5) Πως μπορώ να βοηθήσω;
Είναι δελεαστικό και φυσικά πιο εύκολο, όταν τα μικρά μας αντιμετωπίζουν μια δυσκολία εμείς αμέσως να παρεμβαίνουμε και να τα βοηθάμε για να μην «ταλαιπωρηθούν». Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε παρατηρητές, να προσφέρουμε την βοήθεια μας έτσι ώστε το παιδί να ξέρει τις επιλογές του, αλλά να το αφήσουμε να βρει την άκρη μόνο του.

6) Θα ήθελες να μου πεις την δική σου πλευρά;
Όταν τα παιδιά έχουν κάποια διαφωνία μεταξύ τους είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε μια δίκαιη λύση που θα αρέσει και θα ικανοποιεί όλους. Τις περισσότερες φορές όμως τα παιδιά απλά θέλουν από εμάς να τα ακούσουμε και συνήθως με ένα μαγικό τρόπο βρίσκουν και την δίκαιη λύση μόνα τους. Αχ, μιλάμε για αγνές ψυχές!

7) Τι θα ήθελες να διαβάσεις;
Παρατηρώ ότι όλο και περισσότεροι γονείς διαβάζουν με τα παιδιά τους. Είναι καλό λοιπόν να αφήνουμε μια ανεξαρτησία στα παιδιά μας στο θέμα της ανάγνωσης. Ας τα αφήσουμε να ανακαλύψουν μόνα τους τι τους αρέσει, να διαλέξουν τα ίδια τι θέλουν να διαβάσουν, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

8) Θα ήθελες να κάτσω μαζί σου ή χρειάζεσαι χώρο; 
Ίσως μας ακούγεται αστείο ένα μικρό παιδί να λέει «Χρειάζομαι χώρο». Αλλά γιατί να μας ακούγεται αστείο; Οι ενήλικες όταν νιώθουμε πιεσμένοι κάπου δεν χρειαζόμαστε τον χώρο μας; Τα παιδιά γιατί να διαφέρουν; Λόγο ηλικίας; Δίνοντας στα παιδιά μας την επιλογή του να διαλέξουν αν θέλουν να μείνουν μόνα τους ή αν θέλουν την αγκαλιά μας ουσιαστικά αναγνωρίζουμε και ανταποκρινόμαστε στις συναισθηματικές τους ανάγκες.

9) Τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά;
Στη μοντεσσοριανή φιλοσοφία δεν υπάρχει τιμωρία. Αντιθέτως υπάρχει πολύ κουβέντα. Οπότε την επόμενη φορά που κάνει κάτι το παιδάκι σας, κουβεντιάστε μαζί του και αφήστε το να βρει τον τρόπο να διορθώσει το λάθος του στο μέλλον.

10) Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;
Μεγάλο μέρος της μοντεσσοριανής φιλοσοφίας καταλαμβάνει η προσπάθεια δημιουργίας μιας ήρεμης και ειρηνικής κοινωνίας, μέσα στην τάξη αλλά και εκτός τάξης. Μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά μας να βοηθάνε όποιον έχει ανάγκη από βοήθεια με αυτό τον τρόπο.


Είναι αλήθεια ότι το να λέμε στα παιδιά μας τι να κάνουν κάποιες φορές είναι απαραίτητο αλλά και αναγκαίο. Όταν όμως μπορούμε ας καλλιεργούμε ένα αίσθημα αυτονομίας που ουσιαστικά μαθαίνει στα παιδιά μας να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τις ιδέες τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΗΛΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Μηλοτηγανίτες Υλικά: 1 μήλο τριμμένο 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι 1 κούπα γάλα 1.5 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε το μήλο, το γάλα, την κανέλα και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, σταδιακά, και παράλληλα ανακατεύουμε. Το μείγμα θέλουμε να είναι ένας παχύρευστος χυλός οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα με την βοήθεια μιας κουτάλας.  Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180, στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Πρόταση σερβιρίσματος: Με μέλι και κανέλα! Καλή όρεξη!

ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Υλικά: 1 αυγό 5 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι 50ml ελαιόλαδο 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 3 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο 250gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 25gr κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό, το μέλι και το λάδι στην δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά. Στην συνέχεις προσθέτουμε το γιαούρτι, την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Ρίχνουμε την σόδα και το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.  Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.  Τέλος ρίχνουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζα. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ, ρίχνουμε το μείγμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180, αέρα, για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι)! *Η κουβερτούρα είναι χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε να βρείτε κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη και σε ζαχαροπλαστεία που έχουν γλυκά για διαβητικούς! 

9+1 παιδικά βιβλία για την κυκλοφοριακή αγωγή

1. «Τα δεινοσαυράκια κυκλοφορούν με ασφάλεια» Περίληψη Ο Ντίκι και η Νίνα ξεκινούν για ένα νέο ταξίδι και μια μεγάλη περιπέτεια...Αυτή τη φορά τα δύο δεινοσαυράκια βρίσκονται στις λεωφόρους της πόλης και τα χάνουν βλέποντας τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα να τρέχουν βιαστικά. Θα συναντήσουν όμως το Ποδήλατο και ο φίλος τους θα αναλάβει να τους ξεναγήσει στους δρόμους και στους κανόνες τους, μαθαίνοντάς τους πώς να κυκλοφορούν με ασφάλεια.Ένα βιβλίο για την Κυκλοφοριακή Αγωγή, με ευχάριστες δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών και άνω. Εκδόσεις :       Καλέντης Συγγραφέας : Ευαγγελία Σιαφαρικά,                         Αναστασία Στασινοπούλου 2. «Κυκλοφοριακή αγωγή για πεζούς» Περίληψη Βιβλίο για να μάθεις με απλό τρόπο τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Έτσι θα μπορείς να μετακινείσαι με ασφάλεια ως πεζός. Περιλαμβάνει 2 σελίδες με αυτοκόλλητα! Προτεινόμενη ηλικία 5+ Εκδόσεις : Susaeta 3. «Κυκλοφοριακή αγωγή για τ
Greek Women Bloggers