Η παρακάτω συνταγή είναι από την αγαπημένη μου γιαγιά! Νόστιμη και εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα κέικ! Οι παρενθέσεις στα υλικά είναι παραλλαγές που έχω δοκιμάσει για να μπορεί να φάει και η μικρή μου! Σας έχω όμως και την αρχική συνταγή την οποία είπα να ακολουθήσω κατά γράμμα για φέτος! Η γιαγιά μου έβαζε πάντα την βασιλόπιτα σε ταψί, δεν ήξερε για τις φόρμες με τους αποσπόμενους πάτους, και στην επιφάνεια σχημάτιζε το νέο έτος με λευκά αμύγδαλα! Ελπίζω να την απολαύσετε!
Υλικά:
-250γρ βούτυρο τύπου κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου (ή 150ml ελαιόλαδο)
-1 φλυτζάνι ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας ή μέλι)
-4 αυγά
-3 πορτοκάλια (τον χυμό τους και ξύσμα από το ένα)
-2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες σκόνη)
-3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά: ένα σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι.
Εκτέλεση:
Αρχικά βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε την βανίλια, τον χυμό από τα πορτοκάλια και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για μερικά ακόμα λεπτά.
Βάζουμε το φλουρί μέσα στο μείγμα και ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 στον αέρα για 40 λεπτά. Για να είμαστε σίγουρες ότι έχει ψηθεί βουτάμε ένα μαχαίρι και αν η λεπίδα του μαχαιριού βγει καθαρή είναι έτοιμο!
*Εγώ χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνης. Αν βάλετε οποιαδήποτε άλλη φόρμα τότε την βουτυρώνετε ή την αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο.
*Αν το μείγμα βγει σφιχτό προσθέστε χυμό από ένα ακόμα πορτοκάλι. Αν το μείγμα βγει νερουλό προσθέστε λίγο αλεύρι (σταδιακά) μέχρι να πάρει την κατάλληλη υφη.
*Αν το μείγμα βγει σφιχτό προσθέστε χυμό από ένα ακόμα πορτοκάλι. Αν το μείγμα βγει νερουλό προσθέστε λίγο αλεύρι (σταδιακά) μέχρι να πάρει την κατάλληλη υφη.