Μου είχαν μείνει αρκετά βερύκοκα, βασικά όλα μου έμειναν καθώς τα πήρα και δεν ήθελε να τα φάει κανείς, και έτσι αποφάσισα να τα κάνω μαρμελάδα για να μην πεταχτούν! Η συνταγή είναι της πεθερούλας η οποία το έχει πολύ με τις μαρμελάδες! Δοκιμάστε την και θα ξετρελαθείτε από την υπέροχη γεύση!
Υλικά:
1kg βερύκοκα (πλυνένα και καθαρισμένα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια, μην είναι πολύ μικρά αλλά μην είναι και ολόκληρο το βερύκοκο)
1kg ζάχαρη
Μισό μεγάλο λεμόνι (το χυμό του)
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον χυμό λεμονιού.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να δέσει (η κουζίνα μου πάει μέχρι το 6 και εγώ το είχα τα πρώτα 5 λεπτά μέχρι να πάρει θεσμοκρασία στο 3 και μετά το έβαλα στο 2).
Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε την μαρμελάδα από το μάτι και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει την βάζουμε σε βάζο και αμέσως στο ψυγείο.
*Δοκιμάστε την σε γιαούρτι! Επίσης τέλεια είναι σαν τοστάκι σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο βούτυρο!